Home / Online marketing / SEO | Zoekmachine optimalisatie

SEO of zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie (SEO) benaderen we als een wedstrijd. Een wedstrijd die we willen winnen uiteraard. Het doel is zonder geld uit te geven aan advertentiebudget toch hogere posities te krijgen in de zoekmachines en daarmee de online vindbaarheid te vergroten.

Zoekmachine optimalisatie of SEO (Search Engine Optimization) zijn begrippen voor alle activiteiten die je aanpakt om hoger in de organische zoekresultaten te komen. De activiteiten focussen op verschillende aspecten: techniek (technische optimalisatie) en autoriteit (off-page SEO) en content (on-page SEO). Ze zijn allemaal belangrijk en daarom wat ons betreft een no-brainer voor elke website of webshop.

Met andere woorden, je website is goed gebouwd (voorzien van goede content, snel en duidelijk ‘leesbaar’ voor de zoekmachines) en je hebt relevante content en is dynamisch. Hierdoor beantwoord je relevante search vragen uitstekend. Je autoriteit groeit vanwege een toenemend aantal bezoekers op je website en de links van externe partijen naar diverse pagina’s. Daarmee krijg je een steeds hogere ranking. Een opwaartse spiraal waar we je graag bij helpen.

Waarom zoekmachine optimalisatie?

In het huidige digitale tijdperk valt niet te ontkennen dat SEO van vitaal belang is geworden voor bedrijven die online willen slagen. Google is de onbetwiste leider als het gaat om zoekmachines, en hun algoritme bepaalt de ranking van een website. Met meer dan 200 factoren die van invloed zijn op de manier waarop Google waarde toekent aan websites, is het geen wonder dat bedrijven het belang van SEO beginnen in te zien. Een hogere ranking betekent meer verkeer, wat uiteindelijk leidt tot meer conversies en inkomsten.

SEO is veelzijdig en vereist voortdurende optimalisatie-inspanningen om de concurrentie voor te blijven. Onze SEO specialisten zijn naast het SEO optimaliseren en analyseren voor onze klanten, veel bezig met het bijhouden van Google’s steeds veranderende algoritmische eisen. Om op de hoogte te blijven van deze eisen, moet je je aanpassen aan technologische veranderingen, je richten op contentmarketing en effectieve linkbuildingstrategieën implementeren. Zonder deze sleutelcomponenten kunnen bedrijven achterop raken bij hun concurrentie, potentiële klanten mislopen en uiteindelijk het risico lopen irrelevant te worden in een steeds competitievere online markt.

SEO search engine optimisation zoekmachine optimalisatie

De voordelen van zoekmachine optimalisatie

Ons succes in het helpen van klanten bij het bereiken van hun omzetdoelstellingen is een bewijs van de kracht van zoekmachine optimalisatie wanneer deze correct wordt uitgevoerd. Wij begrijpen dat het niet alleen gaat om het krijgen van verkeer, maar om het aantrekken van het juiste publiek dat oprecht geïnteresseerd is in wat onze klanten aanbieden. Door zorgvuldig zoekwoordenonderzoek, inhoudsoptimalisatie, linkbuilding en continue monitoring en analyse zijn wij in staat trends voor te blijven en strategieën dienovereenkomstig aan te passen naarmate algoritmen evolueren. Onze focus op groei op lange termijn betekent dat we niet alleen snelle successen boeken, maar duurzame inkomstenstromen creëren die onze klanten in staat stellen om op termijn te bloeien. Wij zijn naast enorm enthousiast over zoekmachine adverteren, minstens zo enthousiast over zoekmachine optimalisatie. Hier even wat voordelen van zoekmachine optimalisatie op een rij:

 

 • Zoekmachineoptimalisatie is een krachtig middel om meer bezoekers naar je website te brengen zonder ervoor te betalen. Dit in tegenstelling tot Google ads bijvoorbeeld of Social media marketing.
 • Met SEO verbetert je de relevantie en zichtbaarheid van je website in zoekmachines. Dit betekent dat wanneer mensen zoeken op trefwoorden die verband houden met jouw bedrijf, je inhoud eerder bovenaan de zoekresultaten zal verschijnen. Deze hoge zichtbaarheid vertaalt zich in meer verkeer en potentiële conversies op jouw website.
 • Door de inhoud, structuur en trefwoorden van je site te optimaliseren, kan je bezoekers aantrekken die zoeken naar producten of diensten zoals jij die aanbiedt. Op deze manier kan je potentiële klanten bereiken die op zoek zijn naar wat jij aanbiedt, in plaats van advertenties te plaatsen voor mensen die misschien nog niet geïnteresseerd of klaar zijn om van jouw te kopen.
 • Een ander belangrijk voordeel van SEO is de mogelijkheid om de conversie van je website te verbeteren. Met hogere zoekmachine rankings en meer gericht verkeer dat naar jouw site komt, is de kans groter dat je een toename in conversies ziet – dat wil zeggen, prospects die klanten worden door een aankoop te doen, een formulier in te vullen of zich in te schrijven voor een nieuwsbrief. Aangezien organisch verkeer al interesse heeft getoond in iets dat verband houdt met jouw niche of bedrijfssector, neemt de kans dat zij zich omzetten in een lead ook drastisch toe. Deze conversies zijn vaak nog waardevoller dan die van betaalde campagnes, omdat ze een afspiegeling zijn van echte interesse en intentie van de consument in plaats van uitsluitend te worden beïnvloed door reclameoverreding.

Het Google algoritme

Zoekmachines zoals SERP gebruiken een complex algoritme om rankings te bepalen, waardoor website-eigenaren en SEO-professionals zich vaak achter de oren krabben. Het is echter duidelijk dat zoekrankingsfactoren een belangrijke rol spelen in dit proces. Deze factoren worden gewogen op basis van hun belang, en verschillende SEO-experts hebben geprobeerd ze te rangschikken in termen van prioriteit. Hoewel de exacte lijst van deze factoren kan variëren afhankelijk van wie je het vraagt, zijn de meeste deskundigen het erover eens dat ze elementen omvatten zoals het gebruik van trefwoorden, backlinks, site-architectuur en technische aspecten zoals paginasnelheid.

laadsnelheid, mobiel vriendelijk, website ontwikkeling, code

Een belangrijk aspect om te overwegen als het gaat om zoekrangschikkingsfactoren is hun evolutie in de tijd. Eind jaren negentig hadden webmasters bijvoorbeeld moeite om hoog te scoren in de organische zoekresultaten, waardoor Google in 1998 zijn oorspronkelijke PageRank-algoritme ontwikkelde. Sindsdien zijn er veel nieuwe factoren bijgekomen of in belang toegenomen doordat zoekmachines hun algoritmen hebben verfijnd. Dit betekent dat het bijhouden van de laatste best practices en trends cruciaal is voor elk bedrijf of individu dat zijn website wil optimaliseren voor een betere zichtbaarheid in zoekmachines en meer online verkeer.

Rankingsfactoren kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: on-page en off-page. On-page factoren omvatten elementen die rechtstreeks verband houden met de inhoud en structuur van je website, zoals het gebruik van relevante trefwoorden, metatags en interne links. Off-page factoren daarentegen zijn extern aan uw website en omvatten zaken als backlinks van andere sites, sociale media-activiteit en online beoordelingen.

Een goed afgeronde SEO-strategie moet zich richten op zowel on-page als off-page factoren om de zichtbaarheid te maximaliseren en verkeer naar uw site te leiden. Het is ook belangrijk op te merken dat zoekmachines hun algoritmen voortdurend bijwerken, dus het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en best practices om je rankings na verloop van tijd te behouden.

Geoorloofde technieken (white hat)

White hat-technieken verwijzen naar ethische en legitieme manieren om een website te optimaliseren voor zoekmachines. Deze technieken richten zich op het creëren van inhoud van hoge kwaliteit, het verbeteren van de gebruikerservaring en het volgen van de richtlijnen voor zoekmachines. White hat technieken worden beschouwd als langetermijnstrategieën die gericht zijn op het opbouwen van een sterke online aanwezigheid en reputatie.

Een van de belangrijkste white hat technieken is keyword research. Dit omvat het vinden van juiste zoekwoorden die mensen gebruiken bij het zoeken naar producten of diensten die verband houden met jouw bedrijf, en deze strategisch in de inhoud van jouw website verwerken. Andere white hat technieken zijn het optimaliseren van paginatitels en metabeschrijvingen, het verbeteren van de sitesnelheid en mobiele responsiviteit, het creëren van hoogwaardige backlinks en het regelmatig bijwerken van de inhoud.

Ongeoorloofde technieken (black hat)

Black hat technieken zijn onethische manieren om zoekmachine rankings te manipuleren. Deze technieken zijn in strijd met de richtlijnen van zoekmachines en kunnen leiden tot sancties of zelfs verbanning uit de zoekmachines. Voorbeelden van Black hat technieken zijn keyword stuffing, cloaking, verborgen tekst of links, het kopen van backlinks, en het gebruik van geautomatiseerde software om inhoud te creëren of backlinks te genereren.

Keyword stuffing is het overmatig gebruik van sleutelwoorden op een webpagina om de zoekmachines te manipuleren. Het kan dus geen kwaad je te verdiepen in de SEO werkzaamheden die voor je website uitgevoerd worden. Je wilt immers voorkomen dat je website een penalty krijgt vanuit Google, met als gevolg een enorme daling in website verkeer (met als gevolg minder conversies).

Als online marketing bureau kennen we de black hat technieken, omdat je alle onpage & offpage technieken om relevante websitebezoekers naar je website te krijgen wel wilt kennen. Maar deze agressieve techniek laten wij achterwege voor onze klanten en raden we een ieder af, wij gaan voor relevant verkeer op een juiste manier.

Is zoekmachineoptimalisatie beperkt tot Google of geldt het ook voor andere zoekmachines?

Zoekmachineoptimalisatie is niet beperkt tot Google alleen, maar geldt ook voor andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo. Hoewel Google de populairste zoekmachine is met een marktaandeel van meer dan 92%, kan het optimaliseren van uw website voor andere zoekmachines ook leiden tot een grotere zichtbaarheid en meer verkeer. Hoewel de rankingfactoren per zoekmachine enigszins kunnen verschillen, blijven de kernprincipes van SEO hetzelfde.

Organische zoekresultaten, zoekmachine, SEO, ranking factoren

SEO vaktermen

SEO technische termen kunnen verwarrend zijn voor degenen die nieuw zijn op dit gebied. Hier zijn enkele van de meest voorkomende termen en hun definities:

 • Belangrijke zoekwoorden: Belangrijke zoekwoorden of zinnen die mensen gebruiken bij het zoeken naar producten of diensten op zoekmachines.
 • Metatags: Informatie in de HTML-code van een webpagina die zoekmachines informatie verschaft over de inhoud van de pagina.
 • Backlinks: Backlinks zijn links van externe websites die naar uw eigen website leiden. Ze zijn belangrijk voor SEO omdat zoekmachines ze beschouwen als een blijk van vertrouwen in de kwaliteit van uw inhoud. Hoe meer backlinks van hoge kwaliteit u heeft, hoe hoger uw website in de zoekresultaten komt te staan. Backlinks verzamelen we enkel op een juiste manier door middel van white hat technieken, om het lange termijn succes van de SEO strategieën van onze klanten te garanderen.
 • Ankertekst: Dit is de klikbare tekst in een hyperlink die naar een andere webpagina leidt. Het is belangrijk om relevante en beschrijvende anchor tekst om zoekmachines te helpen de inhoud van de gelinkte pagina te begrijpen.
  Crawling: Het proces waarbij zoekmachine bots webpagina’s op het internet scannen en indexeren.
 • Indexeren: Het proces waarbij webpagina’s worden toegevoegd aan de database van een zoekmachine, zodat ze kunnen worden weergegeven in de zoekresultaten.
  SERP: Staat voor Search Engine Results Page, de pagina waarop de resultaten van een zoekopdracht van de gebruiker worden weergegeven.
 • Algoritme: De formule of reeks regels die een zoekmachine gebruikt om webpagina’s te rangschikken in de natuurlijke zoekresultaten.
 • Organisch verkeer: Verkeer dat naar uw website komt via (relevante zoektermen) onbetaalde zoekmachineresultaten, in tegenstelling tot betaalde reclame.
 • Conversiepercentage: Het percentage websitebezoekers dat een gewenste actie onderneemt, zoals het doen van een aankoop of het invullen van een contactformulier.

SEO ‘sweetspot’ aanpak

Een goed SEO-fundament begint met een SEO sweetspot meeting. Onze SEO-specialist en SEO-copywriter (indien nodig) komen bij je langs om te achterhalen waar jouw website of webshop ‘sweetspot’ ligt. We vinden het op het snijvlak tussen jouw propositie, de concurrentie en jouw doelgroep.

Klinkt ingewikkeld? Valt reuze mee. Wij stellen je een boel vragen en onze analyse van jouw antwoorden vormt de basis voor een technische en/of communicatiestrategie met bijvoorbeeld een SEO-zoekwoordonderzoek, content-aanpassingen of het opstellen van een migratieplan.

Deze meeting geeft vaak nieuwe inzichten waar je door de ‘waan van de dag’ lang niet altijd bij stil staat. Win-win dus.

SEO loves SEA

Wist je trouwens dat als je SEO goed op orde is je hier ook ruimschoots van kan profiteren met zoekmachine adverteren (SEA)? De kwaliteitsscore van je SEA-campagnes kan hiermee drastisch verbeteren, waardoor je lagere kosten per click krijgt als beloning van Google. Een ranking factor kan dus ook zijn het hebben van Google adswords campagnes!

Wil je beginnen met SEO of jouw positie in zoekmachineland eens tegen het licht houden? Maak een afspraak en we vertellen je graag meer of en hoe we jouw organische resultaten kunnen verbeteren.

technische analyse, seo audit

 

Moeten wij SEO uitbesteden?

Beslissen of u uw SEO-inspanningen moet uitbesteden aan een zoekmachine optimalisatie bureau, kan een moeilijke beslissing zijn. Aan de ene kant kan outsourcing tijd en geld besparen en toegang bieden tot gespecialiseerde expertise. Aan de andere kant kan het moeilijk zijn om een betrouwbare aanbieder te vinden, en heeft u misschien niet zoveel controle over het proces als je zou willen.

Overweeg het volgende voordat je een beslissing neemt :

1. Expertise: Heb je de nodige expertise in huis om een SEO-strategie effectief te beheren en uit te voeren? Zo niet, dan kan outsourcing een goede optie zijn.

2. Budget: Kun je het veroorloven om een intern team in te huren of te investeren in de middelen die nodig zijn voor effectieve SEO? Uitbesteden kan kosteneffectiever zijn.

3. Tijd: Heb je de tijd en middelen om te besteden aan SEO inspanningen? Zo niet, dan kan outsourcing een goede optie zijn om ervoor te zorgen dat uw SEO-strategie effectief wordt uitgevoerd.

4. Controle: Hoeveel controle wil je hebben over het SEO-proces? Als je volledige controle wilt, kan in-house de betere optie zijn. Maar als je bereid bent een betrouwbare leverancier te vertrouwen, kan uitbesteding een effectieve oplossing zijn.

Kennismaken met online marketing bureau Digitaal Betrokken?

kennismaking, intake gesprek, SEO scan
Als je geïnteresseerd bent in meer informatie of (heb je eventuele vragen) in een mogelijke samenwerking met Digitaal Betrokken voor jouw SEO-strategie, kan je een afspraak maken om de opties te bespreken. onze SEO specialisten en copywriters kunnen helpen bij het identificeren van de “sweet spot” voor jouw website of webshop en het ontwikkelen van een technische en/of communicatie strategie die SEO zoekwoorden onderzoek en content aanpassingen omvat. 

Neem contact met ons op voor een kennismaking bij ons op kantoor in hartje Rotterdam. In een gesprek laten we graag zien welke kwaliteiten wij hebben als zoekmachine optimalisatie bureau.

Wil je meer informatie?

Klaar voor de volgende stap na alles wat je gelezen hebt? Laat je gegevens achter en we bellen je terug! Leuk.

  We werken voor: